Τρισδιάστατη Εκτύπωση

Μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις του 21 ου αιώνα το 3D printing είναι εδώ και έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς,  όπως στην παραγωγή κοσμημάτων, αρχιτεκτονικών μακετών, αγαλμάτων , χαρτών,  καθώς και στους κλάδους της ιατρικής, της μηχανολογίας, του βιομηχανικού σχεδιασμού.                                                                                                                                                                                                   3δ

Γιατί επιλέγουμε 3d printing

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ριζικές διαφορές με οποιαδήποτε από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Πρόκειται για μια ταχεία προσθετική διαδικασία κατασκευής που καλύπτει μια μεγάλη ομάδα τεχνολογιών και διεργασιών. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία αντικειμένων και την παραγωγή προϊόντων επιλέγοντας από ένα ευρύ φάσμα υλικών, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν όχι πάντα, η 3D εκτύπωση μπορεί να μας προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα σε πολύ λιγότερο χρόνο και με εξαιρετικά μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς τη με τις συνηθισμένες κατασκευαστικές μεθόδους.

Βασικές Εφαρμογές

Ιατρική

Οι ιατρικές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) αφορούν την κατασκευή τρισδιάστατου μοντέλου περιοχής με κύριο στόχο την επισκόπηση για επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης (χειρουργικός εμβολισμός, χειρουργική επέμβαση, ακτινοχειρουργική), εκτίμηση ρίσκου σε χειρουργικές επεμβάσεις, εκπαίδευση του επεμβαίνοντος σε λεπτές κινήσεις στο τρισδιάστατο ρεαλιστικό μοντέλο της συγκεκριμένης περιοχής προχειρουργικά.

Επίσης άλλες εφαρμογές είναι η δοκιμή ή προσαρμογή μεταλλικών ή άλλων προθέσεων σε τρισδιάστατο μοντέλο (π.χ. κρανίο) πριν την εφαρμογή τους στον ασθενή, εξοικονομώντας πολύτιμο εγχειρητικό χρόνο, όπως επίσης και η 3D εκτύπωση εξατομικευμένου για κάθε ασθενή μοντέλου (καλούπι) για εμφύτευμα ισχίου με τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και η συνακόλουθη κατασκευή εξατομικευμένου εμφυτεύματος ισχίου για το συγκεκριμένο ασθενή από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αρχιτεκτονική

Η μακέτα στην αρχιτεκτονική είναι το σημαντικότερο εργαλείο απεικόνισης. Με την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) ο αρχιτέκτονας έχει την δυνατότητα να πειραματιστεί με νέες μορφές και με μια μεγάλη γκάμα υλικών αξεπέραστης ακρίβειας και λεπτομέρειας. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επαναπροσδιορίζει την έννοια της μακέτας καθιστώντας την ένα αυτόνομο έργο και ένα διαχρονικό αντικείμενο.

Τέχνη / Κόσμημα

Ο καλλιτέχνης μπορεί με τη χρήση του υπολογιστή να δημιουργήσει έργα 4δτέχνης, εξατομικευμένα, μοναδικά ή σε πολλαπλά αντίγραφα. Το έργο δεν έχει πλέον μία στατική μορφή, αλλά μπορεί να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται διαρκώς. Το κοινό γίνεται συνδημιουργός και το κόσμημα γίνεται προσωπικό.Η διαδικασία παραγωγής κοσμημάτων διευκολύνεται καθώς ο κοσμηματοποιός έχει τη δυνατότητα να τυπώσει καλούπια, να σαρώσει ένα κόσμημα δημιουργώντας τρισδιάστατο αρχείο, και να το επανεκτυπώσει μέσω της γρήγορης και ακριβής διαδικασίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing).

Μηχανολογία

6δ

Η χρήση της ταχείας πρωτοτυποποίησης (3D printing) στην μηχανολογία είναι μια καινοτόμος τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή υψηλής ποιότητας τμημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα τους. Η τρισδιάστατη εκτύπωση παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους μηχανολόγους για την γρήγορη απεικόνιση αρχικών σχεδίων εξαλείφοντας την ανάγκη παραγωγής μικρών παρτίδων των πρωτοτύπων τμημάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s