Επίσκεψη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 το project δημοσιογραφίας« Ήθος, πάθος, λογική»της Β΄ λυκείου του σχολείου μας πραγματοποίησε εξόρμηση στη γνωστή εφημερίδα, «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ » ,που βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, με στόχο την κατανόηση λειτουργίας μιας εφημερίδας.Η ομάδα υγείας ανέλαβε να περιγράψει συνοπτικά την εμπειρία αυτή με σκοπό να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι συμμαθητές μας .

Στην πρώτη ομιλία πληροφορηθήκαμε πως η βασική αίθουσα είναι εκείνη των συσκέψεων. Στην εφημερίδα πραγματοποιούνται δύο βασικές συσκέψεις η μία στις τέσσερις το μεσημέρι και η άλλη στις έξι το απόγευμα. Στην πρώτη έρχεται η πλειονότητα των μελών με σκοπό να παρουσιαστούν και να συζητηθούν αναλυτικά τακ11 θέματα ώστε στο τέλος να επιλεχθούν τα πιο σημαντικά. Στη δεύτερη τα άρθρα κατηγοριοποιούνται και συζητιέται από λιγότερα μέλη πως θα γίνουν οι στήλες των άρθρων της εφημερίδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε εφημερίδα είναι φορέας απόψεων και αντιλήψεων. Πιο συγκεκριμένα οφείλει να διαδίδει την ιδεολογική πολιτική του ιδιοκτήτη της εφημερίδας άμεσα η έμμεσα. Οι διευθυντές επηρεάζουν τη τελική απόφαση όμως οι ιδεολογικές τους αντιλήψεις δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα καθώς για όλα αποφασίζει ο ιδιοκτήτης εφόσον εκείνος χρηματοδοτεί και τη συνολική διαδικασία.
Πολλές μάλιστα είναι οι φορές όπου γίνονται έκτακτες συσκέψεις λόγω κάποιου έκτακτου συμβάντος και αλλάζουν οι στήλες ή τα βασικά άρθρα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως όλοι όσοι δουλεύουν στην εφημερίδα δεν είναι απαραίτητα απόφοιτοι δημοσιογραφικών σχολών. Συχνά είναι πτυχιούχοι σχολών με ανθρωπιστική κατεύθυνση( φιλολογία ή κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες). Υπάρχουν μάλιστα και γιατροί οι οποίοι αργότερα ασχολήθηκαν με δημόσιες σχέσεις κτλ.

κ18

 

κ12Στη δεύτερη ομιλία ενημερωθήκαμε για τη δομή της εφημερίδας και τη γενικότερη διαδικασία μεταφοράς των πληροφοριών από το ένα μέλος στο άλλο. Ο υπεύθυνος αρχικά ορίζει τα θέματα για τα οποία οι δημοσιογράφοι οφείλουν να φέρουν δελεαστικά θέματα. Τα θέματα αυτά υλοποιούνται σε άρθρα από τους συντάκτες και τους αρθρογράφους και ολοκληρώνονται με σκίτσα από τους σκιτσογράφους. Έπειτα περνάνε από τους διορθωτές. Η σχεδιάστρια δομής η οποία και μας μίλησε είναι υπεύθυνη για τη δομή του κάθε φύλλου ξεχωριστά και τη θέση των κειμένων και των φωτογραφιών η οποία ,για ποικιλία και πρωτοτυπία ,αλλάζει συνεχώς. Εφόσον λοιπόν περάσει το υλικό από τη σχεδιάστρια δομής κατευθύνεται στον υπεύθυνο συντάκτη και από εκεί στο διορθωτή ώστε να σταλεί τελικώς στην εκτύπωση.

κ13Τέλος πληροφορηθήκαμε για τη διαδικτυακή ιστοσελίδα της «Καθημερινής» η οποία μοιάζει αρκετά στη δομή της έντυπης εφημερίδας. Είναι όμως πιο ελεύθερη με ποικίλα άρθρα και συμπληρωματικές πληροφορίες καθώς είναι μέρος των social media. Έχει σκοπό να συμπληρώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας ,να ενημερώσει, ,να διαφημίσει και περιέχει ποικίλα αρχεία και άρθρα για αναγνώστες που θέλουν συνεχώς να ενημερώνονται.                                      http://www.kathimerini.gr/

 

 

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και όχι μόνο για εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το δημοσιογραφικό τομέα .Στο τέλος μας δόθηκαν αναμνηστικά δώρα της «Καθημερινής».

• ΣΑΠΑΛΙΔΗ ΣΥΛΙΑ (Αρθρογράφος , φωτογράφος)
• ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (φωτογράφος)
Μέλη της Ομάδας υγείας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s