ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας του σχολείου μας  σχετικά με τον κινηματογράφο επισκεφτήκαμε τη «Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης» Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Η Σχολή Σταυράκου ιδρύθηκε το 1948 με πρωτοβουλία του Λυκούργου Σταυράκου και είναι η αρχαιότερη, η μεγαλύτερη και η εγκυρότερη Κινηματογραφική Σχολή της χώρας μας.DSC_0560

Επίσης είναι από τα πρώτα ιδρυτικά και μόνιμα μέλη του Διεθνούς Κέντρου Ένωσης Σχολών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης( C.I.L.E.C.T.) , μόνιμο μέλος του UNIVERSITY FILM AND VIDEO ASSOCIATION και της GROUPEMENT EUROPEEN DES ECOLES DE CINEMA ET DE TELEVISION,μετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις( Συνέδρια, Συνελεύσεις, Φεστιβάλ, Συναντήσεις, Διαγωνισμούς, Συμπόσια κ.λ.π.) και πολλοί γνωστοί πρωταγωνιστές, ηθοποιοί και Σκηνοθέτες είναι απόφοιτοι της.Σήμερα στη Σχολή λειτουργούν τμήματα σκηνοθεσίας,, εικονοληπτών-φωτογράφων και σκηνογραφίας.

DSC_0556

Κατά την επίσκεψή μας ενημερωθήκαμε για τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου ( υποκριτική, φωτισμός, φωτογραφία, ήχος, μουσική, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μακιγιάζ, θέση μηχανής, μέγεθος πλάνου με βάση το ανθρώπινο σώμα, φακοί και κινήσεις μηχανής) και κατανοήσαμε ότι ο Σκηνοθέτης είναι αυτός που τα συντονίζει , όπως ο Διευθυντής της Ορχήστρας συντονίζει τα όργανά της.

DSC_0561

Για την κατανόηση της θεωρίας χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα αποσπάσματα από την ταινία του Όρσον Γουέλς, Πολίτης Κέιν (Citizen Kane). Εισηγητές της παρουσίασης ήταν ο Διευθυντής της Σχολής κ. Σωτήρης Λαμπρόπουλος και ο Ιστορικός κινηματογράφου κ. Κώστας Αλεξάνδρου , οι οποίοι μας εισήγαγαν στα μυστικά του κινηματογράφου .

DSC_0586 Η υποδοχή μας ήταν ιδιαιτέρως θερμή και η φιλοξενία εξαιρετική, με σεβασμό στον νέο άνθρωπο και τις αναζητήσεις του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s