Ένας νέος θεσμός στα Σχολεία μας: «Δειγματική Ανασκαφή»

Ένας νέος θεσμός στα Σχολεία μας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δειγματική Ανασκαφή» 

Στις 31 Μαρτίου, και στις 7 και 11 Απριλίου 2016, μαθητές της Α΄ Τάξης του Α΄ και Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δειγματική Ανασκαφή» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σχολείου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των Σχολείων, αφού ενημερώθηκαν σε ένα δίωρο θεωρητικό μάθημα σχετικά με τη μεθοδολογία μιας ανασκαφής, συμμετείχαν ενεργά σε μια δειγματική ανασκαφή στον εξωτερικό χώρο των Σχολείων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανασκαφική πράξη, μελέτη της στρωματογραφίας, εντοπισμό ευρημάτων [κινητών (κεραμική, ειδώλια, νομίσματα) και ακίνητων (τοίχοι, βωμοί, θεμέλια κτηρίων)], μετρήσεις με χωροβάτη και σταδία, καταγραφή ευρημάτων, καθώς και απόπειρα χρονολόγησης και αποκατάστασής τους από τους μαθητές.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της Ιστορίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα «Δειγματική Ανασκαφή» οργανώνεται από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Σχολείων της Φ.Ε. υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Υπεύθυνη της υλοποίησης του προγράμματος είναι η φιλόλογος-αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Φαραντούρη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s