Μορφές από το έργο του Βιζυηνού

της Ιωάννας Τσαντρίζου (Α4)

Η θεατρική παράσταση Μορφές από το έργο του Βιζυηνού με την ΄Αννα Κοκκίνου, θεωρείται σημείο αναφοράς και σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. ΄Εχουν δοθεί πάνω από 800 παραστάσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τον Νοέμβριο οι μαθητές της Α΄τάξης επισκεφθήκαμε το θέατρο «Σφενδόνη» και παρακολουθήσαμε την παραπάνω παράσταση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δικαιολογημένα η παράσταση «ανεβαίνει» τόσα χρόνια και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.
Πριν αρχίσει η εξόρμησή μας οι καθηγητές μας μας ενημέρωσαν για αυτό που επρόκειτο να δούμε. Η θεατρική παράσταση ήταν μια σχετικά πρωτόγνωρη για εμάς εμπειρία, διότι δεν είχαμε ξαναέλθει σε επαφή με τα κείμενα του μεγάλου αυτού συγγραφέα, του Βιζυηνού. Παρακολουθήσαμε επίσης ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αναφερόταν στο οικογενειακό του περιβάλλον συγγραφέα, στα παιδικά του χρόνια, στις σπουδές του, καθώς και στην τραγική του κατάληξη. Επίσης μας επεσήμαναν την ιδιαίτερη γλώσσα που χρησιμοποίησε στα διηγήματά του.
Η παράσταση ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Πρώτα απ΄όλα μας δημιούργησε πολλά και έντονα συναισθήματα και σε αυτό συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό η ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου, μια ερμηνεία συγκλονιστική. Επίσης πολύ ιδιαίτερο και ευρηματικό ήταν το σκηνικό και τα μέσα που είχε η ηθοποιός για να αποδώσει το κείμενο: ξύλινο τραπέζι, προβολέας, φυσικά το σώμα της και η φωνή της. Μπορεί η γλώσσα των κειμένων να μας δυσκόλεψε λίγο και να μην μας επέτρεψε να καταλάβουμε όλες της λεπτομέρειες, αλλά η παράσταση αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία. Μοναδική, διότι ήρθαμε σε επαφή με το έργο της σημαντικού συγγραφέα, βιώσαμε γεγονότα που αναφέρονται σε της εποχές με διαφορετικές συνήθειες, αντιλήψεις, νοοτροπία, και επειδή απολαύσαμε την εξαιρετική ερμηνεία της ΄Αννας Κοκκίνου, η οποία της καθήλωσε με την εξαίρετη υποκριτική της ικανότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s