Η τέχνη ως μια «μυστική συμπαιγνία ορατών τε πάντων και αοράτων» στηρίζει την ύπαρξή της στην ύπαρξη τού «άλλου» και γι’ αυτό προϋποθέτει την «απόσβεση τού εγώ». Μόνο έτσι οδηγεί και τον καλλιτέχνη αλλά και τον αποδέκτη τής τέχνης στη βίωση τής αλήθειας και τής χαράς που δεν είναι άλλη από τη βίωση τού πάθους τής ψυχής. Ειδικά σήμερα, εποχή κυριαρχίας τής εικόνας και καταιγισμού πληροφοριών, ο άνθρωπος μπορεί μέσω τής τέχνης να βιώσει τη μαγεία, να πλησιάσει τους άλλους και να δραπετεύσει από την τυραννία των καθημερινών φθαρτών πραγμάτων. Τόσο ο ποιητής, «ένας φωτογράφος με μηχανή στο μάτι του», όσο και ο μουσικός που ξεκινά από την πρώτη μουσική τού κόσμου, τον ήχο τής καρδιάς τής μάνας μέσα στην κοιλιά, αλλά και κάθε άλλος καλλιτέχνης, βαδίζει τον δρόμο της τέχνης του με αγωνία αλλά και με την αίσθηση ή την «ψευδαίσθηση» τής αθανασίας που νοηματοδοτεί την ύπαρξή του και τροφοδοτεί συνεχώς τη σχέση του με τους άλλους.
Τα σοφά αυτά λόγια ακούστηκαν από τα χείλη δημιουργών όπως του ζωγράφου, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ,των ποιητών Δημήτρη Κοσμόπουλου και Γιώργου Μαρκόπουλου, των πεζογράφων Μάριου Μιχαηλίδη και Μαρίας Σκιαδαρέση, του σκηνοθέτη Νίκου Βουτενιώτη και των νεαρότατων μουσικών Μιχάλη Καλογεράκη και Παντελή Καλογεράκη, κατά την απονομή των Βραβείων των 10ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης.
Από τη μαγεία αυτή φαίνεται ότι ελκύονται κάποιοι συμμαθητές μας οι οποίοι υπερβαίνοντας τον καθημερινό μόχθο του ταλαίπωρου μαθητή που εγκλωβίζεται στις ατραπούς του συστήματος ,άφησαν τη δημιουργικότητά τους να ξεχειλίσει προσφέροντάς μας σπάνια κομμάτια ευαισθησίας .
Από το σχολείο μας διακρίθηκαν στην ποίηση η Θεοδώρα Μιχαλολιάκου της Α’ τάξης, που πήρε το Β’ βραβείο ποίησης Λυκείου με το ποίημα Γλυκός-Πικρός Παράδεισος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Γ’ τάξης , που πήρε το Α’ βραβείο σκίτσου Λυκείου, η Ζωή Δημητρίου της Α’ τάξης, που πήρε το Γ’ βραβείο σκίτσου Λυκείου καθώς και οι Μελίνα Πέντο, Ιωάννα Κολιοπούλου, Βίβιαν Βυτινίδη, Χάρης Μαγγανάς, Στάθης Κίτσος, Τζουλιέττα Χαραλαμπάκη, Αντζελίνα Κατσιγιάννη, Ειρήνη Σφακιανάκη, Στέφη Σιακάρα, Μαρίζα Ιερωνυμάκη, Φανή Βάρρα, Άννα Γονατά, Αλεξάνδρα Λύγδα, Φιόνα Μουστάκα, Νικολέττα Μπιντζηλαίου, Χριστίνα Παπαδημητρίου, Δάφνη Σταυροπούλου και Ολυμπία Χριστοπούλου, που πήραν το Α’ βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Λυκείου με τίτλο: «Καλημέρα».
Οι κριτικές επιτροπές που αξιολόγησαν τα έργα των συμμαθητών μας αποτελούνταν από τους :
Ποίηση: ∆ηµήτρης Κοσµόπουλος και Γιώργος Μαρκόπουλος
∆ιήγηµα: Μάριος Μιχαηλίδης και Μαρία Σκιαδαρέση
Μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης και Παντελής Καλογεράκης
Σκίτσο/Χρωµατική Σύνθεση: Γιάννης Μετζικώφ
Ταινία Μικρού Μήκους/Φωτογραφία: Νίκος Βουτενιώτης και ∆ηµήτρης Μαυροµάτης
Το ποίημα που ενέπνευσε όλες τις μαθητικές δημιουργίες για τους 10ους Αγώνες Λόγου και Τέχνης ήταν του ποιητή Μιχάλη Γκανά «Αυτοί παιδί µου δεν…»
Αυτοί παιδί µου δεν
δεν σου χαρίζουν ούτε τη νύστα τους
όλο δεν και δεν και δέν-
τρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους
δεν χάιδεψαν σκυλί γατί πουλάκι πληγωµένο
γυναίκα άσχηµη και στερηµένη
αυτοί παιδί µου δεν
δεν δίνουν τ’ Αγγέλου τους νερό
δεν άκουσαν ποτέ
ανάκουστο κιλαϊδισµό και λιποθυµισµένο
δεν έπιασαν µε τα ρουθούνια τους
το άοσµο άνθος του θανάτου
δεν είδαν -κατάργησαν τα µάτια τους-
µια πιπεριά να γίνεται λιµπελούλα
αυτοί παιδί µου δεν
δεν ξέρουν δεν αγαπούν
ξέρουνε µόνο ν’ απαιτούν
περισσότεραπερισσότεραπερισσότεραπερί-
που έτσι γράφεται το µέλλον µας.
Μιχάλης Γκανάς (γεν. 1944)
από την ποιητική σύνθεση
Άψινθος (2012)
εκδ. Μελάνι