ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ NΑΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Γράφουν :Ευγενία Γαλανού και Μαρία Γουμενάκη

Ελληνικές θεραπείες νανοτεχνολογίας για τον καρκίνο και τις νευρολογικές παθήσεις

n2
Δύο φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, που άρχισαν πρόσφατα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,υπόσχονται  αποτελεσματικότερη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και του καρκίνου με λιγότερες παρενέργειες

 Η  νανοτεχνολογία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και χρήση λειτουργικών δομών μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων. Οι διαστάσεις γίνονται ευκολότερα αντιληπτές αναφέροντας πως ένα νανόμετρο ισούται περίπου με το 1/80000 μιας ανθρώπινης τρίχας.
Χάρη στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις ( όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ,η σκλήρυνση κατά πλάκας, η παράλυση ) θα μπορούν μελλοντικά να αντιμετωπίζονται με τη χρήση «έξυπνων» νανοϋλικών. Λόγω του μικρού μεγέθους των νανοϋλικών – τα νανοσωματίδια είναι περίπου 1.000 φορές πιο μικρά από τα ερυθρά αιμοσφαίρια – αυτά μπορούν με ευκολία να εισέρχονται και να κυκλοφορούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.n4Για παράδειγμα , για την αντιμετώπιση του τρέμουλου, το οποίο είναι ένα από τα συμπτώματα του Πάρκισον,οι νευροχειρουργοί  τοποθετούν στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια, διαμέτρου ενός χιλιοστού, τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής συχνότητας σε τμήματα που δεν λειτουργούν σωστά.
Έτσι, με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και της νανοχειρουργικής, πολλοί θάνατοι έχουν αποφευχθεί, πολλοί ασθενείς έχουν ανακουφιστεί και πολλές οικογένειες έχουν ξαναβρεί την ελπίδα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s