SAINT MALO : ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥΜΕ

Του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου

SAINT MALO (ΣΑΙΝ ΜΑΛΟ)

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΙΝ ΜΑΛΟ;
Βρίσκεται στη Γαλλία, συγκεκριμένα στη Βρετάνη (βρίσκεται απέναντι από το Ηνωμένο Βασίλειο) μία περιοχή στη βορειοδυτική πλευρά της Γαλλίας και στον νομό Ille-et-Vilaine (Ιλ ε Βιλέν).
ΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ;
Η μικρή πόλη του Σαιν-Μαλό δημιουργήθηκε από τον 1ο π.Χ. αιώνα στη χερσόνησο Αλέ (Alet). Η γαλλορωμαϊκή μικρή πόλη περιτειχίστηκε κατά τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα και αποτελούσε την έδρα μικρής στρατιωτικής φρουράς ενώ στα όρια του τείχους υπήρχε και ένα μικρό λιμάνι που «επέβλεπε» τις εκβολές του ποταμού Ρανς (Rance). Σύμφωνα με την παράδοση, ένας μοναχός από την Ουαλία, με το όνομα Machutus Malo, γεννημένος περίπου το 520 έφθασε στη χερσόνησο Αλέ και έγινε αρχιεπίσκοπος εκεί. Τάφηκε στο μικρό νησάκι που βρίσκεται 1500 μ. από τη χερσόνησο, το οποίο έλαβε το όνομα «Σαιν Μαλό».
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΑΙΝ ΜΑΛΟ:
 Το 1145 ο επίσκοπος Ζαν ντε Σατιγιόν (Jean de Chatillon) έλαβε άδεια από τον Πάπα να μεταφέρει το επισκοπείο της Αλέ στη μικρή πόλη του Σαιν-Μαλό.
 Με την πάροδο του χρόνου το Σαιν-Μαλό εξελίχθηκε σε καταφύγιο πειρατών και Γάλλων κουρσάρων.
 Το 1488 οι Βρετόνοι ηττώνται στη μάχη του Σαιντ-Ωμπέν ντυ Κορμιέ (Saint-Aubin du Cormier) και το Σαιν-Μαλό αποδίδεται εκ νέου στους Γάλλους.
 Το 15ο και 16ο αιώνα η πόλη σημαδεύεται από σημαντική αύξηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα των μεγάλων εξερευνητικών αποστολών. Οι Μαλουέν αποβιβάστηκαν στη Νέα Γη και έφθασαν ως τη Βραζιλία, ενώ από την πόλη ξεκίνησε και η αποστολή του – γεννημένου στο Σαιν-Μαλό – Ζακ Καρτιέ που ανακάλυψε τον Καναδά το 1534 καθώς και οι πρώτοι αποικιστές των νησιών Φώκλαντ, που ονομάστηκαν γαλλικά Îles Malouines και ισπανικά Islas Malvinas.
 Το 17ο και 18ο αιώνα η ναυτιλιακή δραστηριότητα συνεχίστηκε κάνοντας το Σαιν-Μαλό ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας.
 Παρά το γεγονός ότι η παλιά πόλη δείχνει πραγματικά παλιά, το μεγαλύτερο μέρος της είχε καταστραφεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναστηλώθηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών διατηρώντας το στυλ του 17ου – 18ου αιώνα.
 Σήμερα το Σαιν-Μαλό είναι σημαντικό λιμάνι, θέρετρο στο οποίο οι κάτοικοι του Παρισιού διατηρούν εξοχική κατοικία και πόλος έλξης τουριστών.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΝ ΜΑΛΟ:

 Ο Φεβρουάριος αποτελεί τον καλύτερο μήνα για την παρακολούθηση ενός από τα πιο αξιοθαύμαστα και σπάνια φαινόμενα στον κόσμο, την άμπωτη και την πλημμυρίδα. Η παλίρροια σε αυτή την περιοχή είναι πολύ έντονη. Όταν η θάλασσα έχει τη φυσιολογική της στάθμη ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορήσει στις βραχώδεις παραλίες έξω από τα τείχη του παλιού Σαιν Μαλό και να κατευθυνθεί προς τον πύργο ενώ κατά την διάρκεια της παλίρροιας η παλιά πόλη και ο πύργος χωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και με την υπόλοιπη πόλη και τα περιτριγυρίζει η θάλασσα κάνοντας τα νησιά.

 Το Great Aquarium δημιουργήθηκε το 1996 και είναι ένα από τα πολλά πάρκα τις ίδιας αλυσίδας που απλώνονται στη Γαλλία.

Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσα από ενυδρεία κατάλληλου μεγέθους για αυτά, ψάρια και θηλαστικά διαφόρων χρωμάτων, μεγεθών και ειδών. Κάποια από τα ψάρια που συναντώνται στο Great Aquarium είναι είδη που οι φυσικοί τόποι κατοικίας τους είναι τροπικές αλλά και παγωμένες θάλασσες καθώς υπάρχουν και 4 είδη καρχαριών.

 Το tour Solidor κατασκευάστηκε μεταξύ του 1369 και 1382 από τον John V, τον Δούκα της Βρετάνης (Jean IV), για να ελέγξει την πρόσβαση στο Rance σε μια εποχή που η πόλη του Saint-Malo δεν αναγνώρισε την εξουσία του. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο πύργος έχασε το στρατιωτικό του ενδιαφέρον και έγινε φυλακή. Είναι τώρα ένα μουσείο που γιορτάζει ναυτικούς της Βρετάνης που εξερευνούν το ακρωτήριο Horn.

Άλλα αξιοθέατα είναι:

Το Εθνικό φρούριο

Ο Καθεδρικός Αγίου Βικεντίου

 Το Le Parc de la Briantais

p11

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s