Γράφουν : Πένυ Κατέβα Πένυ,Εμμανουέλα Σφακιανάκη
και Αλεξάνδρα Τριανταφύλλου
Έφτασε η ώρα που θα δώσεις και εσύ πανελλήνιες εξετάσεις; Σε ενδιαφέρει ο κλάδος των Οικονομικών επιστημών αλλά δεν έχεις αποφασίσει ακόμα με τι ακριβώς θέλεις να ασχοληθείς; Εδώ σου παραθέτω τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επιλέξεις το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγήτρια Φανή Σακελλαριάδου στον Οδηγό σπουδών του Τμήματος,η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων για τη ναυτιλία συμπεριλαμβανομένης της τάσης για μια «καθαρή» ναυτιλία, αύξησαν τις ανάγκες για εξειδικευμένα και πολύπλευρα καταρτισμένα ναυτιλιακά στελέχη για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών, τη διοίκηση ναυπηγείων, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, τους λιμενικούς οργανισμούς, τους ναυτιλιακούς οργανισμούς που εδρεύουν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, τις επιχειρήσεις εξοπλισμού και προμήθειας πλοίων, τις επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και πλήθος άλλων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών με έμμεση ή άμεση σχέση δραστηριοτήτων που αναφέρονται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.
Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό να παρέχει στους φοιτητές την επιστημονική θεωρητική γνώση καθώς και την πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν ως στελέχη στο χώρο της Ναυτιλίας και των Μεταφορών. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά γρήγορης ένταξης των αποφοίτων του Τμήματος στην αγορά εργασίας και την επιτυχή τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της προσφοράς περισσότερο εξειδικευμένων γνώσεων για την υποβοήθηση της επαγγελματικής ανέλιξης ή/και την εντονότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην έρευνα, στο Τμήμα λειτουργεί από το 2002 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Ναυτιλία διετούς διάρκειας με κατευθύνσεις στους τομείς της οικονομίας, της διοίκησης, των μεταφορών και της ποιότητας.
Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, διεθνή συνέδρια και θερινά σχολεία σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα της ημεδαπής και ιδρύματα του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, η εξωστρέφεια του Τμήματος ενισχύεται μέσω της οργάνωσης τακτικών διαλέξεων από διακεκριμένα στελέχη της αγοράς και της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ανάγκη της διεπιστημονικής προσέγγισης στο χώρο της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος αποτυπώθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη του Τμήματος και καθόρισε αντίστοιχα τη διαμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών για την υποστήριξη των προγραμμάτων σπουδών και της έρευνας του Τμήματος.
Τέλος, το Τμήμα προσφέρει υποτροφίες από ποικίλα ιδιωτικά ιδρύματα στους αριστεύσαντες φοιτητές του. unipi.gr