ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ: Άγνωστοι τόποι που αξίζει να επισκεπτούμε

Γράφουν : Κωνσταντίνος Παναγόπουλος και Ιωάννα Καρποδίνη

 

Πού βρίσκεται ;nt
Η πύλη της κολάσεως βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη) στο οποίο βρίσκεται.

 

Πότε και πώς δημιουργήθηκε;
Ο τρόπος δημιουργίας του αποτελεί ένα μυστήριο. Παρόλο που υπερισχύει μία από τις πολλές θεωρίες δημιουργίας της, πολλοί ακόμα την αμφισβητούν λέγοντας τις δικές τους υποθέσεις. Ωστόσο ακολουθώντας την κύρια θεωρία η πύλη της κολάσεως δημιουργήθηκε το 1971 με τη συνεργασία τεχνητών αλλά και φυσικών παραγόντων. Όταν ερευνητές από την τότε Σοβιετική Ένωση επιχείρησαν να ανοίξουν μία τρύπα στην έρημο Κρακούμ το έδαφος υποχώρησε και εμφανίστηκε μία σπηλιά φυσικού αερίου βάθους 30 μέτρων και πλάτους 70 μέτρων. Με τον φόβο ότι θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια,  , οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά .

Αρχικά υπέθεσαν ότι η φωτιά θα έσβηνε μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο εδώ και 40 χρόνια καίγεται μεθάνιο που περιέχεται σε εκείνον τον λάκκο. Το γεγονός αυτό τον κάνει ιδιαίτερο, καθώς είναι ο μοναδικός λάκκος καύσης μεθανίου σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2010, ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ επισκέφθηκε την περιοχή και διέταξε τη σφράγιση του κρατήρα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε, ούτε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του φλεγόμενου κρατήρα.

Γιατί φημίζεται ως αξιοθέατο;

nt6
Παρόλο που βρίσκεται σε μια χώρα άγνωστη στο ευρύ κοινό , δέχεται χιλιάδες τουρίστες το χρόνο και είναι ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της χώρας. Αναφέρεται από πολλούς ανθρώπους   ως το πιο τρομακτικό μέρος του κόσμου ,γεγονός που προκαλεί σε πολλούς τουρίστες το ενδιαφέρον και την περιέργεια να το επισκεφτούν. Καθώς δεν συναντιέται αντίστοιχο φαινόμενο στον κόσμο, το κάνει ιδιαίτερο και ανεκτίμητης αξίας για τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες. Για αυτούς τους λόγους και κυρίως λόγω της μυστηριακής και ανατριχιαστικής αίσθησης που δημιουργεί αυτό το ψεύτικο μεν αλλά μεγαλειώδες και μεταφυσικό στα μάτια των ανθρώπων φαινόμενο, αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών ετησίως.https://youtu.be/_blHFOEJt0o

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s