Γράφουν :Σαφαρή Θάλεια και Φακατσέλη Μαριτίνα
Η ενασχόληση με τη φωτογραφία είναι μια δεξιότητα η οποία καλλιεργείται αλλά και υιοθετείται μόνο από όσους έχουν την υπομονή και το πάθος για να την ασκήσουν. Ίσως να φαίνεται εύκολη ως διαδικασία, κι αυτό ίσως να ισχύει, όμως σπάνια μπορεί η διαδικασία αυτή να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί τέχνη. Οι λάτρεις της φωτογραφίας αλλά και οι επαγγελματίες, για να φτάσουν να αποκαλούνται «ειδικοί», πρέπει να εκπαιδευτούν σε όλα τα επίπεδα τα οποία σχετίζονται με τη ζωή μέσα απ’ τον φακό. Φυσικά, επειδή οι περισσότεροι δεν θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία αλλά επιθυμούν να ασκήσουν το αντικείμενο σαν χόμπι , σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε ορισμένες βασικές συμβουλές, με τις οποίες μπορείτε να ενισχύσετε την ομορφιά των φωτογραφιών σας, και στο επίπεδο της λήψης αλλά και της επεξεργασίας τους.
Οι πιο βασικές τεχνικές λήψης φωτογραφιών είναι οι εξής:
Bokeh
Η τεχνική αυτή -ο όρος προερχόμενος από την Ιαπωνική λέξη boke=θαμπάδα, ομίχλη –αναφέρεται στην αισθητική ποιότητα του θολώματος της περιοχής του μέρους του κάδρου το οποίο βρίσκεται εκτός εστίασης, του μέρους, δηλαδή, της φωτογραφίας, που δεν αποτελεί το επίκεντρο.
Panning
H τεχνική του panning είναι μία από τις παλαιότερες και βασικότερες τεχνικές φωτογράφισης. Επιτυγχάνεται μόνο με την προϋπόθεση πως το θέμα είναι κινούμενο και εφαρμόζεται «ακολουθώντας» το κινούμενο αντικείμενο με τον φακό. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να βγει αρκετά εντυπωσιακό, αφού το φόντο θα έχει θολώσει ολοκληρωτικά και θα μοιάζει να κινείται, ενώ το θέμα το οποίο κινούνταν στην πραγματικότητα θα είναι τελείως-σχεδόν- ξεκάθαρο. Γενικά, η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται σε φωτογραφίσεις κινούμενων αυτοκινήτων/οχημάτων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Contre-jour
To contre-jour είναι ένα δημοφιλές σύγχρονο εφέ φωτογραφίας. Η γαλλική ονομασία του σημαίνει ουσιαστικά «ενάντια στο φως» κι οι φωτογραφίες αυτού του είδους είναι κάδρα σιλουέτας. Η πηγή του φωτός, δηλαδή, βρίσκεται πίσω από το κεντρικό θέμα,το οποίο είναι σκοτεινό ή τελείως μαύρο. Επιτυγχάνεται, με αυτήν την τεχνική, μια καλλιτεχνική αντίθεση φωτός και σκοταδιού, ενώ προστίθεται περαιτέρω δραματική διάθεση και ζωντάνια στην εικόνα. Μειώνεται, βέβαια, η ποιότητα της λεπτομέρειας στη φωτογραφία, και γι΄αυτό ακριβώς ο καθένας κρίνει πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εφέ και πότε μπορεί αυτό να καταστρέψει τη φωτογραφία του.
Fill flash
To fill flash είναι μια φωτογραφική τεχνική κατά την οποία ο φωτογράφος κρίνει εάν οι σκοτεινές περιοχές της εικόνας είναι πολλές και χαλούν το αποτέλεσμα, και αναλόγως χρησιμοποιεί φλας για να γεμίσει τις σκοτεινές αυτές περιοχές. Προτείνεται για περιβάλλοντα με οπίσθιο φωτισμό. Επιτυγχάνεται ρυθμίζοντας το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου της κάμερας ανάλογα με το φως του περιβάλλοντος το οποίο καδράρετε, ενώ το φλας χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση προσκηνίου-παρασκηνίου στο θέμα της φωτεινότητας. Γίνεται, έτσι, εφικτή, η «ελάφρυνση» του προσκηνίου, χωρίς να αναιρούνται οι ιδιότητες και οι λεπτομέρειές του.