ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ FAKE NEWS

image1 (1)Στο πλαίσιο του μαθήματος  της ερευνητικής εργασίας η δημοσιογραφική μας ομάδα παρακολούθησε στο Ίδρυμα Λασκαρίδη εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εισηγητή τον  Σωτήρη Δανέζη, πολεμικό ανταποκριτή και δημιουργό της σειράς Εμπόλεμη Ζώνη.Το θέμα της εισήγησης ήταν «Αλήθειες και ψέματα την εποχή των fake news» όπου ενημερωθήκαμε για το πώς μπορεί να διακρίνει κανείς μια αληθινή από μια κατασκευασμένη είδηση μέσα στον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών, ρεπορτάζ και αναλύσεων και για το τι συμβαίνει όταν το απόλυτο ψέμα γίνεται viral και εμφανίζεται ξαφνικά στο κινητό ή στον υπολογιστή μας ως η απόλυτη αλήθεια.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες,  υπηρεσίες προβολής-επικοινωνίας και social media, μπορούν να κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου μια νέα πραγματικότητα, να αλλοιώσουν οφθαλμοφανείς αλήθειες και στοιχεία, να διαμορφώσουν συνειδήσεις και να χειραγωγήσουν συναισθήματα με τόσο μεγάλη διεισδυτικότητα και επιτυχία. Ήδη σε κάποια γωνιά του πλανήτη εκλέγουν …πρόεδρο!
Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η αξία της αντικειμενικής ενημέρωσης και της πολυφωνίας, ως δομικά στοιχεία της δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους κινδύνους που κρύβουν οι σύγχρονοι ψηφιακοί μηχανισμοί παραπληροφόρησης; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν γινόμαστε αποδέκτες μιας είδησης στα social media; Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος των δημοσιογράφων;
Κλείνοντας την εισήγησή του ο Σωτήρης Δανέζης τόνισε ότι  σε μια εποχή που φουντώνει ο «πόλεμος της ενημέρωσης» στα παραδοσιακά ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και τα social media, η αλήθεια δεν πρέπει να γίνει ξανά το πρώτο θύμα.

Γι΄αυτό και θα πρέπει ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s