«Σύγχρονη Τέχνη για… αρχάριους»

IMG_6109Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της ερευνητικής εργασίας «Φωτογραφική Λέσχη» της Α΄ Λυκείου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύγχρονη Τέχνη για… αρχάριους» στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη από τον Εικαστικό και Εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Κωστούρο. Τα ερωτήματα για τη «φύση της τέχνης», για το «τι είναι» και τι «δεν είναι» τέχνη, έγιναν αφορμή για έναν ωραίο διάλογο. Με παιγνιώδη τρόπο και μέσα από την προβολή εικόνων ζωγραφικής, εικαστικών εγκαταστάσεων και δρώμενων, μουσικών βίντεο και αποσπασμάτων από ταινίες ή ντοκιμαντέρ, οι μαθητές είδαν μια διαδρομή της σύγχρονης τέχνης . Συνομίλησαν με τον κ. Κωστούρο και σχολίασαν κριτικά τη θεωρία και την πρακτική των σύγχρονων μορφών τέχνης αλλά και της μαζικής (pop) κουλτούρας γενικότερα. Πήραν ιδέες για τον τρόπο που δημιουργούν οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες. Είδαν αυτά τα παράξενα αντικείμενα στα μουσεία σύγχρονης τέχνης, στις γκαλερί και στις μεγάλες εκθέσεις.
Πώς τα βίντεο της Katy Perry και της Paloma Faith έχουν  σχέση με τον Πιτ Μόντριαν και τη Φρίντα Κάλο; Πώς ο Ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός συναντούν τον Μπάτμαν; Πώς μια λεκάνη του Marcel Duchamp γίνεται μια νέα αρχή για τη μοντέρνα τέχνη;IMG_6111
Πώς η φωτογραφία γίνεται το «πινέλο» για τη Σίντι Σέρμαν; Είναι η «selfie» το όχημα που θα μας κάνει δημοφιλείς ή πρέπει να πάμε και σε κάποιο «talent show» για να τα καταφέρουμε; Ο σύγχρονος άνθρωπος ως συνδιαμορφωτής του πολιτισμού. Είμαστε όλοι καλλιτέχνες; Τι είναι τελικά τέχνη και τι όχι; Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα τέθηκαν στη συζήτηση , με τα παιδιά να συμμετέχουν με σκέψεις και απορίες.
Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με φωτογράφιση από τα παιδιά στον Πειραιά υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους, εφαρμόζοντας τη θεωρία που διδάχθηκαν στα μαθήματα της λέσχης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s