Το Εκπαιδευτικό Σύστημα Της Γερμανίας

Γράφουν : Ευγενία Γαλανού και Μαρία Γουμενάκη

s2Το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας είναι ένα από τα πιο παραγωγικά στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κρατίδιο αυτής της χώρας διαθέτει αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 16 εκπαιδευτικά συστήματα που διαφέρουν μεταξύ τους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών για εννέα χρόνια, ενώ ακολουθεί τρία χρόνια υποχρεωτική μερική παρακολούθηση στο Berufsschule (επαγγελματικό σχολείο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Ίσως ένα παιδί να μπορεί ή να πρέπει να παρακολουθήσει το σχολείο νωρίτερα από τα έξι του χρόνια. Αυτό διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο, όπως διαφέρουν πολλά άλλα: τα σχολικά βιβλία, η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων, το εξεταστικό σύστημα, η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς και οι περίοδοι διακοπών.
Το εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται σε πέντε βαθμίδες:
Προσχολική εκπαίδευση
Η φοίτηση σε αυτή την βαθμίδα είναι προαιρετική σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών.
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Αρχικά τα παιδιά φοιτούν για 4 χρόνια στο Δημοτικό (Grundschule). Στην τελευταία τάξη του Δημοτικού λαμβάνονται καθοριστικές για το μέλλον του μαθητή αποφάσεις, δηλαδή σε ποιον τύπο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσει. Για το σκοπό αυτό, ο δάσκαλος δίνει μια σύσταση με συμβουλές προς τους γονείς. Η σύσταση βασίζεται στους βαθμούς και την εκτίμηση των επιμέρους δυνατοτήτων του μαθητή από τον δάσκαλο.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Το γερμανικό σχολικό σύστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά περίπλοκο σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν οι εξής τύποι σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
■ Σχολεία κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Hauptschule)
■ Σχολεία γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Realschule)
■ Σχολεία με περισσότερες κατευθύνσεις εκπαίδευσης (για απολυτήρια κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
■ Γυμνάσια (Gymnasium)
■ Ενιαία σχολεία (Gesamtschule) (με ή χωρίς ανώτερο γυμνασιακό επίπεδο, γνωστό ως Oberstufe. Εδώ απονέμονται όλα τα απολυτήρια).

s1Προσωπικά πιστεύουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζει η Γερμανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά για το μέλλον του παιδιού. Όμως η υιοθέτησή του από την ελληνική κοινωνία θα ήταν δύσκολη, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας της, αφού δύσκολα θα μπορούσε να δεχτεί ότι ένα παιδί πρέπει να αποφασίσει από το τέλος του δημοτικού, ποιο προσανατολισμό θα ακολουθήσει.

 

Πηγή: ιστοσελίδα Πυξίδα
http://4sek-v-athin.att.sch.gr/wp-content/uploads/germany_edu.pdf

Γλωσσάρι

Hauptschule: Έχει 5 ή 6 τάξεις και δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους να συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή.

-Realschule: Έχει 6 τάξεις και με το απολυτήριο, το λεγόμενο Mittlere Reife, ο απόφοιτος μπορεί να μάθει κάποια τέχνη σε επαγγελματική σχολή ή να συνεχίσει μαθήματα σε Fachoberschule ή Fachgymnasium. Αυτά αντιστοιχούν περίπου στα δικά μας επαγγελματικά Λύκεια και παρέχουν στους αποφοίτους το δικαίωμα για σπουδές σε πανεπιστημιακή σχολή του ίδιου κλάδου.

-Gymnasium: Έχει 9 τάξεις και οδηγεί στο απολυτήριο, το Abitur, που παρέχει το δικαίωμα σπουδών σε πανεπιστήμιο.

-GesamtschuleΣτο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν είναι διαχωρισμένοι σε τμήματα. Υπάρχουν όμως για κάθε μάθημα, τμήματα διαφορετικού επιπέδου και ο μαθητής μπορεί να επιλέξει τμήματα ανάλογα με τις δυνατότητές του. Το Gesamtschule προσφέρει τα απολυτήρια των άλλων τριών τύπων σχολείων, του Hauptschule, του Realschule ή του Gymnasium.

Μετά από το σχολείο οι νέοι φροντίζουν για την επαγγελματική τους κατάρτιση ή τις σπουδές τους.

-Πανεπιστήμιο: Εκτός από τα πανεπιστήμια, για τα οποία προϋπόθεση είναι το Abitur, υπάρχουν και τα Fachhochschulen. Εδώ μπορούν να σπουδάσουν και εκείνοι, οι οποίοι μετά από το Realschule πέρασαν από Fachoberschule. Στην Γερμανία όποιος θέλει να σπουδάσει σε σχολή με Numerus clausus (δηλ. σχολή για την οποία είναι προϋπόθεση ένας αρκετά υψηλός μέσος όρος βαθμολογίας) απευθύνεται στην υπηρεσία Zentrale Vergabstelle für Studienplätze (ZVS), που βρίσκεται στο Dortmund, στέλνοντας μια αίτηση καθώς και τον βαθμό του Abitur και αναφέρει μια επιλογή σχολών. Από εκεί θα του έρθει η απάντηση εάν και σε ποια σχολή μπορεί να σπουδάσει. Σε όσες σχολές δεν υπάρχει Numerus clausus απευθύνεται ο ίδιος ο υποψήφιος κατευθείαν.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s