Χριστουγεννιάτικα έθιμα από τη Δανία και την Ιταλία

Γράφουν : Μαρία Αβραμάκου και Ευγενία Γαλανού

 

Όλοι οι πολίτες των χωρών της Ευρώπης γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την ίδια μέρα. Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει τα δικά της, ξεχωριστά έθιμα. Ας δούμε λοιπόν, κάποια από αυτά.
ΔΑΝΙΑ
Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδρινό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

α2
Επίσης, υπάρχει το έθιμο του κεριού. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αγοράζουν κεριά τα οποία έχουν χαραγμένους αριθμούς ή γραμμές, οι οποίες συμβολίζουν τις 24 μέρες που μένουν για τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα ανάβουν ένα κερί μέχρι να φτάσει στην τελευταία (παραμονή των Χριστουγέννων) και τα παιδιά να πάρουν το δώρο τους. α1
Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου».

ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα, την παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια.
Το γιορτινό τραπέζι των Ιταλών περιλαμβάνει τορτελίνια, κόκκορα μαγειρευτό ή ψητό και πολλά λαχταριστά γλυκά. Μετά το εορταστικό δείπνο, τα παιδιά των οικογενειών λένε μικρά γιορτινά ποιήματα και στη συνέχεια ανταμείβονται με μικρά χρηματικά ποσά.
Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων είναι η Φάτνη της Γεννήσεως.

α3
Τέλος, μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου. Τη νύχτα της ημέρας αυτής (5η προς 6η Ιανουαρίου), καταφθάνει η διάσημη Befana, μια φτωχή και καλή μάγισσα και δίνει δώρα στα παιδιά.α4

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s