Ελονοσία: Η μάστιγα του αναπτυσσόμενου κόσμου

Γράφει η Μαρίτη Κούστα 

ε1Η ελονοσία αποτελεί ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα (είδος μονοκύτταρου οργανισμού) και μεταδίδεται κυρίως μέσα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από ελώδεις περιοχές (έλος+νόσος) στις οποίες ζουν τα κουνούπια, γι’αυτό και αποκαλείται και μαλάρια (κακός, δύσοσμος αέρας).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, πονοκεφάλους και σε προχωρημένο στάδιο επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου. 300-500 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παιδιά, ενώ καταγράφονται και περίπου 1 εκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της νόσου ˙για παράδειγμα στις τροπικές ζώνες όπου κυριαρχεί η ζέστη και η υγρασία η μετάδοση της ασθένειας γίνεται κατά της διάρκεια όλου του έτους, ενώ στις εύκρατες ενδημικές περιοχές διακόπτεται συνήθως τον χειμώνα.

Η μαλάρια αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη καθώς είναι μια αιτία της φτώχειας που κυριαρχεί εκεί και ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη των τόπων αυτών. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση από την ασθένεια μόνο στην Αφρική είναι περίπου 12 δισ. δολάρια ετησίως. Ας αναλογιστούμε επίσης το πόσα παιδιά και άνθρωποι χάνονται μάταια σε αυτές τις περιοχές εξαιτίας της φτώχειας και της αδυναμίας τους να θεραπευτούν κατάλληλα. Αυτό που αρκεί πολλές φορές για την πρόληψη ή ακόμα και την καταπολέμηση της νόσου είναι η κουνουπιέρα, τα εντομοαπωθητικά και τα κατάλληλα φάρμακα. Ακόμα και αυτά όμως, στις φτωχές περιοχές του πλανήτη είναι δύσκολο να βρεθούν.

Παρ’όλα αυτά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ομάδες και οργανισμοί όπως η UNICEF, η Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραποστολή ή η Action Aid που γνωστοποιούν την κατάσταση, συλλέγουν χρηματικά ποσά και ταξιδεύουν στις χώρες που μαστίζονται από την ελονοσία με σκοπό να βοηθήσουν τους ντόπιους ώστε να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας. Έτσι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου και βελτίωσης για την καταπολέμηση της επικίνδυνης αυτής ασθένειας από το 2000. Οι παιδικοί θάνατοι που οφείλονται στην μαλάρια για παράδειγμα μειώθηκαν κατά 40% από το έτος αυτό. Εν τέλει, η εξάλειψη της νόσου είναι στα χέρια μας και μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματά της συνεισφέροντας όπως μπορούμε.

ε1

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s