ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Γράφει η Μαρία Γουμενάκη

ImageHandlerΤα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν ίσα δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να στερήσει ή να παραβιάσει κανένας. Οποιαδήποτε πράξη έναντι των δικαιωμάτων των ζώων θεωρείται έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται.

Τα ζώα έχουν αισθήματα. Μπορεί η νοημοσύνη τους να μην είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο η δική μας, όμως μερικές φορές καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από μας. Έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη ζωή κάθε ζώου. Ανήκουμε και εμείς στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε “ομοίους” μας. Αντίθετα, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις και τις καινοτομίες μας για το καλό όλων των ειδών.

283551-image004Τα άγρια ζώα (για παράδειγμα), απλά προσπαθούν να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον οδηγούμενα από τα ένστικτά τους. Εντούτοις, συχνά ο άνθρωπος παραβιάζει τη γη τους, την καταστρέφει ή ακόμα αιχμαλωτίζει τους κατοίκους της για δικό του όφελος. Όλα τα ζώα έχουν δικαίωμα στην ελευθερία και ακόμα κι αυτό πολλές φορές τους στερείται.

 

α2Τα ζώα που παραδοσιακά θεωρούνται κατοικίδια από την άλλη, συχνά τα εγκαταλείπουμε στον δρόμο, αφού δεν μπορούμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στις ανάγκες τους. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται απάνθρωπη πράξη. Τα περισσότερα αδέσποτα περνούν όλη τη ζωή τους μέσα σε κακουχίες. Η ζωή τους ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο. Δυστυχώς, η υπόλοιπη κοινωνία δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να διευκολύνει αυτή την κατάσταση. Αντίθετα, εμφανίζονται περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, πιθανόν και λόγω της οικονομικής κρίσης.

World_Animal_Day-top

Η μόνη λύση για να σταματήσουν, ή έστω να ελαττωθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων, είναι η παιδεία. Οι νέες γενιές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Μέσα από δράσεις σχολείων και οργανισμών που υπερασπίζονται τα ζώα, ίσως η κατάσταση να βελτιωθεί. Οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν να σέβονται, να υπερασπίζονται και να αγαπούν τα “άλλα είδη του ζωικού βασιλείου”. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα και ελπίδα να σταματήσουν οι βιαιότητες προς αυτά τα αθώα πλάσματα. Άλλωστε, είναι και αυτά μέρος της ζωής μας!αρχείο λήψης

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s