Επίσκεψη στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή

από Michalis Kapetanis

unnamedΜία συναρπαστική ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιολογίας Malcom H. Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA) είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ιατρικού Τμήματος της Γ’ Τάξεως του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου, μαζί με τους συμμαθητές τους του Ιατρικού Τμήματος του Β’ Λυκείου. Η ξενάγηση οργανώθηκε με τη μεσολάβηση της υπευθύνου πολιτιστικών προγραμμάτων της Φ.Ε. κ. Π. Λαμπρινουδάκη, ενώ παρέστη και ο Συντονιστής Φυσικών της Φ.Ε. κ. Κλαυδιανός.

Οι μαθητές με τους συνοδούς τους καθηγητές κ. Μάρκο Σαρρή, Βιολόγο, και κ. Ευγενία Δοδοπούλου, Φιλόλογο, ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο όπου μελετώνται ευρήματα από τις ανασκαφές του Δέλτα Φαλήρου, που ανακαλύφθηκαν τη διετία 2012 – 2013. Έλληνες και Αμερικανοί συντηρητές και φοιτητές, μαζί με μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από βιοαρχαιολόγους, ζωοαρχαιολόγους, παλαιοβοτανολόγους κ.ά., μελετούν το σκελετικό υλικό από το νεκροταφείο του Φαλήρου – μια από τις πιο σημαντικές νεκροπόλεις της Αττικής της αρχαϊκής περιόδου.

unnamed (1)Η μελέτη γίνεται με τον εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό του Εργαστηρίου και με πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές μεθόδους, τις οποίες εξήγησε στα παιδιά ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου κ. Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης ξενάγησε τους μαθητές στις επιμέρους αίθουσες του Εργαστηρίου όπου οι ειδικοί συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες, τις αρρώστιες, τα τραύματα και οτιδήποτε άλλο έχει πιθανόν «εντυπωθεί» στα οστά, αν οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν από την περιοχή ή από κάπου μακρύτερα, αν είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, ακόμα και αν σώζονται παθογόνοι οργανισμοί που μπορεί να προκάλεσαν λοιμώδεις νόσους ή επιδημίες.

Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς οι θετικές επιστήμες βοηθούν το έργο της αρχαιολογίας και πώς η προηγμένη τεχνολογία μας βοηθά να ξαναβαδίσουμε στα μονοπάτια του παρελθόντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s