ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Γράφει η Σοφία Γκλαβά

1518120183312Πριν δύο εβδομάδες η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε την ευρέως γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή». Η ομάδα περιηγήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας και εξεπλάγην ιδιαιτέρως, από τον τεράστιο φόρτο εργασίας των δημοσιογράφων, διότι δεν πίστευε ότι αυτό το επάγγελμα είναι τόσο απαιτητικό και δύσκολο. Ύστερα, συγκεντρώθηκε σε μία αίθουσα στην οποία υλοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον δημοσιογράφο και αθηναιογράφο, κ. Νίκο Βατόπουλο.
Αρχικά, μας εξήγησε πολύ διεξοδικά τον τρόπο που συλλαμβάνεται η ιδέα για να γραφεί ένα άρθρο και ακόμα τις πηγές πληροφόρησης των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, τόνισε πως κάθε δημοσιογράφος οφείλει να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα επαφών, από το οποίο θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες, έτσι ώστε να συντάξει μία είδηση ή ένα γεγονός. Εκτός από αυτό, μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του έχει κεντρίσει προσωπικά την προσοχή και το ενδιαφέρον , πράττοντας αυτοβούλως και αναζητώντας από μόνος του τα στοιχεία που απαιτούνται.
Ακόμα, έδωσε τεράστια έμφαση στις αρετές ενός δημοσιογράφου. Ένας δημοσιογράφος οφείλει να είναι αντικειμενικός , έτσι ώστε να δείξει στον αναγνώστη την αξιοπιστία του, χωρίς να επηρεάζεται από τις προσωπικές του απόψεις ή να υποκινείται από κάποιους άλλους , για να καλύψει τα συμφέροντά τους και εν τέλει να χειραγωγήσει τον αναγνώστη.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε ιδιαίτερα ο Νίκος Βατόπουλος ήταν η δύναμη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης σε σχέση με την έντυπη εφημερίδα. Μάλιστα, μία μαθήτρια τον ρώτησε αν πιστεύει πως η εφημερίδα είναι κάπως μονόπλευρη, καθώς κάποιος μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να επισκεφθεί πολλές ιστοσελίδες και να αναγνώσει πολλές διαφορετικές απόψεις. Εκείνος της απάντησε ότι αυτό ισχύει εν μέρει, καθώς η εφημερίδα είναι το μέσο που εκπροσωπεί την κοινή γνώμη και δημιουργεί ένα περιβάλλον γνώσης το οποίο δεν γίνεται να καλυφθεί πλήρως από το Διαδίκτυο. Η έντυπη ενημέρωση καλλιεργεί το πνεύμα και προβάλλει τα γεγονότα σε βάθος και οι απόψεις που διατυπώνονται εξετάζονται διεξοδικά . Εν αντιθέσει με το Διαδίκτυο στο οποίο μεταβαίνουμε σε πολλές ιστοσελίδες, αναζητώντας ουσιαστικά να βρούμε αυτό που εμείς πιστεύουμε και όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Η εφημερίδα είναι η αλήθεια του λαού. Γι’ αυτό και η αναγκαιότητά της είναι μεγάλη.
Αυτά , ανέφερε ο Νίκος Βατόπουλος πολύ σοφά αλλά όχι για να προτιμήσουμε την ανάγνωση μίας εφημερίδας , αλλά για να έχουμε μία ευρεία σκέψη για τον κόσμο, να αναπτύξουμε απόψεις και να προβληματιζόμαστε , έτσι ώστε να διακρίνουμε το σωστό και το λάθος , χωρίς να παρασυρόμαστε από ψεύτικες ειδήσεις και παραποιημένα γεγονότα , που έχουν σκοπό την παραπλάνηση. Γι΄αυτό μας συμβούλευσε να είμαστε πιο υποψιασμένοι ώστε να κρίνουμε ορθά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s