Περί Χιούμορ

 

Γράφει η Μαρίτη Κούστα

Το χιούμορ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος ανθρώπινης επικοινωνίας, το οποίο προκαλεί το γέλιο. Αποτελεί κάτι σαν έναν συμπαθή σαρκασμό, μια άκακη ειρωνεία που σκοπό έχει να προκαλέσει την ευχαρίστηση και να προβάλει την πραγματικότητα μέσα από μια διασκεδαστική και παράδοξη όψη. Πόσο σημαντικό είναι όμως στην ζωή μας και τι οφέλη μπορεί να έχει για τον καθέναν από εμάς;

x

Το γέλιο, όπως πολλοί λένε ,είναι το καλύτερο φάρμακο, αφού μας βοηθάει να αποβάλουμε το άγχος, την ένταση, καθώς εξομαλύνει τις δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δημιουργικότητά μας και μας χαρίζει ενέργεια και θετική διάθεση. Στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, αυξάνει την οικειότητα και συσφίγγει τους δεσμούς. Με άλλα λόγια, είναι το καλύτερο «λιπαντικό» των κοινωνικών σχέσεων και συναναστροφών, καθώς μπορεί και σπάει εύκολα και γρήγορα την αμηχανία και την επισημότητα. Είναι δηλαδή ευχάριστα «παραβατικό», ευπρόσδεκτα «μη ορθό», και μας επιτρέπει να αποδώσουμε καλύτερα σε οποιοδήποτε αρχικά αφιλόξενο περιβάλλον.

x1Επιπρόσθετα, η κωμικότητα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση των διαφορών και την εξασφάλιση μιας ήπιας διάθεσης σε περιόδους διαφωνίας, ενώ επίσης μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία και με μεγαλύτερη αισιοδοξία και χαρά. Ακόμα και αν καμιά φορά, μπορεί να γίνει καυστικό ή επικριτικό το χιούμορ δεν παύει να αποτελεί μια μαγική θεραπεία που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να αλλάξει την διάθεσή μας προς το καλύτερο. Έχει χαρακτηριστεί ως σωσίβιο στην τρικυμία της ζωής, ενώ, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν εύστοχα επισημαίνει, το γέλιο εξυψώνει την αίσθηση μας για επιβίωση και διατηρεί την πνευματική μας υγεία. Η παρουσία του είναι ευεργετική για κάθε άνθρωπο, ενώ η απουσία του δυσάρεστα αισθητή. Έτσι λοιπόν, ο καθένας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις στρεσογόνες και δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας πρέπει να μην αγνοεί το χιούμορ και να μην ξεχνάει να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που του προκαλούν όμορφα συναισθήματα και που τον κάνουν να γελάει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s