Stephen William Hawking

Γράφει η Μάρω Αβραμάκου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

hΟ Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ (Stephen William Hawking) ήταν θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Cambridge). Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν Βρετανός, γεννημένος στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου 1942 και απεβίωσε πρόσφατα στις 14 Μαρτίου 2018 (ημέρα, μάλιστα, Τετάρτη) σε ηλικία 76 ετών.

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ
Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών ότι έπασχε από την νόσο του κινητικού νευρώνα (από άλλους έχει κατονομαστεί και ως νόσος του Hawking), αλλά παρά τις αρνητικές προβλέψεις να ζήσει το πολύ δύο χρόνια, κατάφερε να επιζήσει μισό αιώνα επιπλέον! Η νόσος σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. “Ποτέ δεν περίμενα πως θα έφτανα τα 75” είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2017.h5
Η νόσος του κινητικού νευρώνα ή μυατροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά, οδηγεί στον θάνατο. Η ALS έχει να κάνει με το ότι ο εγκέφαλος χάνει σταδιακά την ικανότητα να ελέγξει την κίνηση των μυών. Δηλαδή, η νόσος οδηγεί σταδιακά τον ασθενή σε «εγκλωβισμό» στο ίδιο του το σώμα, καθιστώντας τον ανίκανο να μετακινηθεί, να μιλήσει, να καταπιεί ή να αναπνεύσει. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία για την ALS.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
h3Ο Χόκινγκ παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Τζέιν Γουάιλντ το 1965 (δύο χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου του) και έκαναν τρία παιδιά (Λούσι, Ρόμπερτ και Τίμοθι Χόκινγκ). Τελικά, χώρισαν το 1991, καθώς η κατάστασή της υγείας του εκ των πραγμάτων έκανε τρομερά δύσκολες τις συνθήκες του γάμου για τη σύζυγό του. Αφού ο γάμος του έληξε, ο Χόκινγκ είχε ήδη συνάψει σχέση με τη νοσοκόμα του Ελέιν Μέισον, την οποία παντρεύτηκε το ’95.

h4
1995 Professor Stephen Hawking and his new bride Elaine Mason after their marriage received its blessing at St Barabas Church, Mill Road, Cambridge. The couple were married at Cambridge Registry office.

Ο έρωτάς τους διήρκεσε 11 χρόνια. Παρ’ όλο τον ευτυχισμένο γάμο τους, αναφέρθηκαν κατηγορίες για επιθέσεις που δέχθηκε ο Χόκινγκ από την σύζυγό του και γι’ αυτό χρειάστηκε να παρέμβει και η αστυνομία. Όμως, ο ίδιος αρνήθηκε τέτοια συμβάντα και η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει τις έρευνες. Το διαζύγιό τους, αποφασίστηκε το 2006, έκτοτε ήρθε ξανά κοντά με την πρώτη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, ενώ στενές σχέσεις διατηρούσε ακόμα με τη Μέισον.
Τα τρία παιδιά του αναφέρουν ότι «ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Θα μας λείπει πάντα».

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ
Ο Χόκινγκ ασχολήθηκε με το μυστήριο της ζωής, δηλαδή το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν (μας). Έγινε γνωστός για τις κοσμολογικές και επιστημονικές θεωρίες του και συγκεκριμένα, για τις μαύρες τρύπες και τον χωροχρόνο (Χωροχρόνος είναι ο συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μία επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν το μήκος στον ευκλείδειο χώρο).
Χρησιμοποίησε την κβαντική θεωρία για να υποστηρίξει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία με μορφή θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν ενέργεια και ως αποτέλεσμα «πεθαίνουν» πολύ αργά και μάλιστα μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρόνια από όλη την ηλικία ολόκληρου του σύμπαντος. Υποστήριζε ότι όλες οι πληροφορίες που έπεφταν μέσα σε μία μαύρη τρύπα θα χάνονταν για πάντα, δηλαδή ότι θα αποθηκεύονται στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας και θα μετατρέπονται σε ακτινοβολία ξανά, η οποία εξέρχεται από την μαύρη τρύπα. Παρ΄όλα αυτά, η θεωρία αυτή έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους νόμους της κβαντικής, αλλά και σε σύγκρουση απόψεων με πολλούς συναδέλφους του.
Ανέφερε ότι οι κβαντικές διακυμάνσεις οδήγησαν στη δημιουργία και εξάπλωση των γαλαξιών στο σύμπαν. Υποστήριξε πως πριν το Big Bang φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε (μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο χωροχρόνος βρισκόταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση, το οποίο είναι ένα από τα φαινόμενα τα οποία δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα ο άνθρωπος). Κατέληξε στην θεωρία ότι πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) και του Σύμπαντος (μας).
Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία «πρόταση χωρίς σύνορα» και κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να παρατηρήσουμε τι πραγματικά συνέβη, θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνέχεια πλησιάζοντας στο σημείο μηδέν (όταν δηλαδή συμβαίνει η Μεγάλη Έκρηξη), αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης.
Τέλος, υποστήριζε την ιδέα αποίκησης εκτός της γης, σε άλλους πλανήτες, σε περίπτωση που η γη δεχτεί απειλή είτε από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ένας ισχυρός πόλεμος που μπορεί να την καταστρέψει ,είτε από εξωτερικούς, όπως ένας αστεροειδής ή ακόμα και μία ξένη μορφή ζωής (εξωγήινοι) οι οποίοι, όπως προέβλεπε, δεν θα είχαν φιλικές προθέσεις προς τους ανθρώπους.

ΤΟΠΟΣ ΤΑΦΗΣ
Ο λαμπρός βρετανός επιστήμονας θάφτηκε στο Αββαείο, δίπλα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο («Αρμόζει απόλυτα τα λείψανα του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ να ενταφιαστούν στο Αββαείο, κοντά στους επιφανείς συναδέλφους του», ανέφερε ο ιερέας επικεφαλής του Westminster).
Ο Ισαάκ Νεύτωνας, που έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων μαθηματικών και διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας, ενταφιάστηκε στο Αββαείο το 1727. Ο Κάρολος Δαρβίνος, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου ήταν μια από τις πλέον πρωτοποριακές όλων των εποχών, τάφηκε επίσης εκεί, το 1882.
Ο ενταφιασμός μέσα στο Αββαείο είναι μια σπάνια τιμή.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Ορισμένα από τα βραβεία που έλαβε είναι τα ακόλουθα:
• Μετάλλιο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1979)
• Βραβείο φυσικής Βολφ (1988)
• Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (2009)
• Βραβείο Θεμελιωδούς Φυσικής (2013)
• Επίτιμος διδάκτωρ του University of Cambridge
• Τάγμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας

ΒΙΒΛΙΑ
Ορισμένα από τα βιβλία που έγραψε είναι τα εξής:
• A Brief History of Time (1988)
• Black Holes and Baby Universes and Other Essays (1993)
• The Universe in a Nutshell (2001)
• On the Shoulders of Giants (2002)
• God Created the Integers: The Mathematical Breakthroughs That Changed History (2005)

ΤΑΙΝΙΕΣ
Ορισμένες από τις ταινίες που περιγράφουν την ζωή του είναι οι ακόλουθες:
• A Brief History of Time (1992)
• Genius by Stephen Hawking (2016)
• Ιnto the Universe with Stephen Hawking (2010)
• Brave New World with Stephen Hawking (2011)
• Stephen Hawking: Master of the Universe (2008)
• The Theory of Everything (2014)
Μάλιστα, η τελευταία ταινία «Η Θεωρία των Πάντων» (The Theory of Everything) είχε τεράστια επιτυχία.
Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία «Travelling to Infinity: My Life with Stephen» της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ, η οποία περιγράφει τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, καθώς και τη διάγνωση  της νόσου του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία στη φυσική. Ο ίδιος ο Στίβεν την είχε παρακολουθήσει και είχε αναφέρει ότι σε πολλά σημεία ο ηθοποιός που τον υποδυόταν του θύμιζε τον εαυτό του. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζόουνς, κερδίζοντας εκείνο του Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ρέντμεϊν.

ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
Ο Χόκινγκ έχει αναφέρει πολλές φράσεις, σκέψεις και μηνύματα που έχουν μείνει στις μνήμες μας.
Για το Θεό:
«Ο Θεός ίσως υπάρχει, όμως η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει το σύμπαν χωρίς να είναι απαραίτητος ένας δημιουργός».
«Ο επιστημονικός απολογισμός είναι πλήρης. Η θεολογία δεν είναι απαραίτητη».
Για την περιέργεια:
«Και, θυμήσου, να κοιτάς τα αστέρια, όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι για το τι κάνει το Σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος».
Για τις γυναίκες:
«Η βοηθός μου μου υπενθυμίζει πως, παρότι έχω διδακτορικό στη Φυσική, οι γυναίκες παραμένουν μυστήριο»
• Για την εικόνα του:
«Το μειονέκτημα με τη διασημότητα είναι πως δεν μπορώ να πάω πουθενά στον κόσμο χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν είναι αρκετό να φορέσω γυαλιά ηλίου και περούκα. Το αναπηρικό αμαξίδιο πάντα με προδίδει».
Για το θάνατο:
«Έζησα με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δε φοβάμαι το θάνατο αλλά δε βιάζομαι και να πεθάνω. Έχω τόσα να κάνω…».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/121465/h-theoria-toy-stiven-xokingk-poy-taraxe-ta-nera-tis-epistimis
http://dialogos.com.cy/blog/pios-itan-o-stiven-chokingk/#.WqkZYqhubcs
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/121467/stiven-xokingk-o-anthropos-poy-nikise-ton-xrono-kai-katektise-to-sympan
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AE%CE%B2%CE%B5%CE%BD_%CE%A7%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA
https://www.google.gr/search?q=%CE%BF+%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BD+%CF%87%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA&safe=active&dcr=0&source=lnms&tbm=nws&sa=X&ved=0ahUKEwj0r8fl5-vZAhVOF8AKHd8KAlsQ_AUIDCgD&biw=1280&bih=918
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/121532/stiven-xokingk-ti-einai-i-nosos-toy-kinitikoy-neyrona-apo-tin-opoia-epasxe-o-spoydaios-astrofysikos
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/122006/stiven-kai-tzein-xokingk-h-antisymvatiki-istoria-agapis-to-diazygio-kai-i-megali-toys-epityxia
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/122426/dipla-ston-darvino-kai-ton-neytona-tha-tafei-o-stiven-xokingk
http://www.mdacyprus.org/MDAcyprus/page.php?pageID=7&mpath=/11/18
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=589998
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=426046
https://www.mindthetrap.gr/ola_poly/item577/ALS:_%CE%97_%CE%9D%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%9D%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B1
https://www.google.gr/search?q=%CF%83%CE%BF%CE%B9+%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BD+%CF%87%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA&rlz=1C1WPZA_enGR781GR781&oq=%CF%83%CE%BF%CE%B9+%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BD+%CF%87%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA&aqs=chrome..69i57.7999j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-metropolites-kefisias-epitithetai-ston-nekro-astrofesiko-stiven-chokinyk-mesa-apo-tomenema-ayapes-yia-to-pascha_gr_5acb3028e4b09d0a119572ee?h8a?utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1
http://www.thetoc.gr/magazine/stiben-xokingk-i-alithini-istoria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s