ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥΜΕ

Γράφουν : Ιωάννα Καρποδίνη και Κωνσταντίνος Παναγόπουλος

Ως κάτοικοι αυτής της χώρας, μίας χώρας την οποία οι κάτοικοι της εκτιμούν, αγαπούν και ερευνούν, εμείς οι Έλληνες νιώθουμε πως γνωρίζουμε τα πάντα για τον τόπο μας. Αναμφισβήτητα έχουμε επισκεφθεί απίστευτα πολλές από τις περιοχές της Ελλάδας ,ωστόσο βάσει των πεποιθήσεων μας, ένας Έλληνας ο οποίος δεν έχει επισκεφθεί είτε την ηπειρωτική είτε τη νησιωτική Ελλάδα δεν θεωρείται «αντάξιος» της καταγωγής του. Έτσι, όσο κι αν πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τη χώρα μας «σαν τη παλάμη του χεριού μας» υπάρχουν πάρα πολλοί τόποι που αξίζει να επισκεφθούμε και αγνοούμε την ύπαρξη τους.

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ:

Q1

Το Καραβοστάσι είναι μια παραλία που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πέρδικα της Πελοποννήσου. Βασικά χαρακτηριστικά της αποτελούν η παχιά, λευκή άμμος της, οι λόφοι που την περιτριγυρίζουν, τα καθαρά, καταγάλανα νερά της και το βάθος της. Η παραλία είναι οργανωμένη και οι επισκέπτες  έχουν στη διάθεσή τους ξαπλώστρες, καφετέρια ,ταβέρνες και θαλάσσιες δραστηριότητες. Τέλος ,αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη πολλών ξενοδοχειακών μονάδων κοντά στην παραλία.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ:

Q2

Βρίσκεται στα νότια της Νάξου, έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των λεγομένων Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και πρωτεύουσα της νήσου είναι ο συνοικισμός Παναγιά. Ο προορισμός αυτός προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση, καθώς δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό. Το νησί φημίζεται για τα νόστιμα παραδοσιακά του τυριά, τα κρέατα ,τη φάβα και το θυμαρίσιο μέλι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ορμίσκο της Αλημνιάς, υπάρχει βυθισμένο σε μικρό βάθος (περίπου 6 μέτρα) ένα αεροπλάνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη νησίδα αυτή σώζονται λείψανα αρχαίων οικισμών και τάφων καθώς και ερείπια των αρχαίων ιερών της θεάς Τύχης και του Λοφίτου Διός. Υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν ότι από το 3.000 π.Χ. είχε σημαντική ανάπτυξη στον ευρύτερο κυκλαδικό πολιτισμό. Στους νεότερους χρόνους τα πολλά σπήλαια της νήσου χρησίμευσαν κατά καιρούς ως κρησφύγετα πειρατών και λαθρεμπόρων, από όπου και οι διάφορες ονομασίες των ορμίσκων.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ:

Q3

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως στη ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου, βρίσκεται μια πυραμίδα τεραστίων διαστάσεων, που κατασκευάστηκε πριν χιλιάδες χρόνια από ανθρώπους. Μύθος ή πραγματικότητα; Αδιαμφισβήτητα αυτή η κορυφή μοιάζει με πυραμίδα, καθώς ακόμη και η σκιά της σχηματίζει τέλειο τρίγωνο και είναι ορατή από τη πόλη της Σπάρτης. Λέγεται πως η μεγαλύτερη γνωστή και αρχαιότερη παγκοσμίως πυραμίδα, είναι αυτή στην κορυφή του Ταϋγέτου. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η κορυφή του προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει πυραμιδοειδές σχήμα και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά, γεγονός που αποδεικνύεται καθώς ο χώρος αυτός ήταν στα αρχαία χρόνια ιερός. Μία ακόμη απόδειξη αποτελεί το παρεκκλήσιο του «Άη Λιά» , το οποίο έχει κτισθεί ακριβώς στην κορυφή της γιγαντιαίας πυραμίδας. Ωστόσο πέρα από αυτό το αξιοθαύμαστο φαινόμενο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπηλαιολογία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στις πλαγιές ή στα φαράγγια του βουνού.Οι αρχικές διαστάσεις της Πυραμίδος του Ταϋγέτου είναι άγνωστες, η φθορά από τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τη λάξευσή της είναι τεράστια γεγονότα που αυξάνουν το μυστήριο σε αυτή την πυραμίδα και την κάνουν έναν ιδιαίτερο και εντυπωσιακό προορισμό.

ΓΚΙΟΛΑ:

Q4

Η Γκιόλα αποτελεί ένα ιδιαίτερο τοπίο που αναδεικνύει την ομορφιά της Θάσου. Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου το νερό της θάλασσας εγκλωβίζεται σε μια «πισίνα» μέσα σε ένα βράχο η οποία απέχει λίγα εκατοστά από τη θάλασσα, με το νερό της να ανανεώνεται με κάθε κύμα της θάλασσας. Η Γκιόλα , σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες κυρίως από τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν και είναι τόσο όμορφη που οι κάτοικοι του νησιού τη χαρακτηρίζουν ως δώρο της φύσης. Τα καταπράσινα νερά της, είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, και η «πισίνα» έχει βάθος περίπου τρία μέτρα καθώς και οι δυο πλευρές της χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν σε σημείο που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης» ,διότι σύμφωνα με έναν θρύλο η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Όσοι ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν πρέπει να γνωρίζουν πως για την πρόσβαση θέλει προσοχή, αλλά θα απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή, πάνω σε σχιστόλιθους, μικρές παραλίες και απίστευτη θέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s