KITESURF

Γράφει η Μάρω Αβραμάκου

k1

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, τα καλοκαιρινά σπορ και οι δραστηριότητες γίνονται πιο δημοφιλή. Πολλοί συνδυάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με αθλήματα που τους προσφέρουν χαρά, αλλά ταυτόχρονα τους κρατούν σε επαφή με την σωματική δραστηριότητα. Ένα από τα πιο δραστήρια και διασκεδαστικά αθλήματα είναι το kitesurf! Για όσους δεν γνωρίζουν, το kitesurf ή αλλιώς kiteboarding είναι ένας συνδυασμός διαφόρων αθλημάτων, όπως ιστιοπλοΐας, windsurf, surf, παραπέντε, ακόμα και ενόργανης γυμναστικής, γεγονός που το καθιστά μοναδικό, αφού έχει τόσα πολλά κοινά με τόσα άλλα αθλήματα. Είναι ένα άθλημα για άτομα που αναζητούν την περιπέτεια και αγαπούν το νερό, τα κύματα, την ταχύτητα και επιθυμούν να νιώθουν την δύναμη στα χέρια τους. Ένας αθλητής μπορεί να μπει στο νερό και να κάνει kitesurfing οποιαδήποτε εποχή θελήσει, είτε έχει κρύο είτε ζέστη.Τέλος, το kitesurf είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο θαλάσσιο extreme sport, που κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως.

Ιστορία
Αν και τα πρώτα kiteboard έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να γίνει ευρύτερα γνωστό. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 εμφανίστηκαν τα πρώτα kiteboard και πολύ σύντομα κατέκλυσαν τις παραλίες σε όλον τον κόσμο. Το άθλημα, όμως, πραγματικά αναπτύχθηκε μετά το 2003, όπως και η βιομηχανία του kite γενικότερα. Το πρώτο kite χρησιμοποιήθηκε φορώντας o αθλητής τα πέδιλα του σκι στα πόδια. Οι πρώτοι αετοί δοκιμάζονται σε μικρά αλιευτικά σκάφη, σε θαλάσσιο σκι, σανίδες windsurf, skateboards, πατίνια, φουσκωτά σκάφη κ.ά. Στην συνέχεια, πολλές νέες εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο χώρο του kitesurfing και αθλητές προερχόμενοι από άλλα σπορ (windsurfing, wakeboarding, κτλ) άρχισαν να ασχολούνται με το kitesurf και διάφοροι οργανισμοί kitesurf εξαπλώθηκαν ραγδαία. Ακολούθως, οργανώθηκαν πολλοί διαγωνισμοί και αγώνες. Όλα τα είδη αγώνων kiteboard υπάγονται στην International Kiteboarding Association (IKA) η οποία είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας. Οι αθλητές αγωνίζονται σε ιστιοδρομίες με συγκεκριμένη διαδρομή και πρέπει να εκμεταλλευτούν τον άνεμο όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να φτάσουν στον τερματισμό πριν από τους αντιπάλους τους. Το πιο διαδεδομένο είδος ονομάζεται freestyle, όπου η σανίδα και ο αετός χρησιμοποιούνται για μεγάλα άλματα και φιγούρες τις οποίες κρίνουν με βάση τη δυσκολία και την εκτέλεση οι κριτές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγώνων kiteboarding και όλα είναι εξίσου θεαματικά. Το Kiteboarding ή Kitesurfing μετράει σήμερα 25 έτη ιστορίας.Έως τώρα, το kitesurf δεν συμμετείχε ως άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύεται, όμως, ότι μέχρι το 2024 θα είναι ένα από τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι αθλητές από όλο τον κόσμο θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μία έξαρση στο άθλημα, αφού η χώρα πραγματικά προσφέρεται γι’ αυτό λόγω της καλής θερμοκρασίας, των υπέροχων παραλιών και των ανέμων της. Παρ’ όλο που υπάρχει αρκετή δραστηριότητα, δεν διοργανώνονται ακόμη αγώνες υπό την αιγίδα την Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία είναι και η αρμόδια αρχή για το άθλημα. Ωστόσο θα ήταν μια ευκαιρία για τη χώρα μας, όχι μόνο για να εκπροσωπηθούμε σε διεθνές αγώνες με κύρος αλλά και για να αναπτύξουμε τον αθλητισμό γενικά.

Εξοπλισμός

Ένα kite αποτελείται από το πανί (το οποίο είναι σε σχήμα ημισελήνου), τη μάτσα (μια οριζόντια μπάρα- οδηγό, που χρησιμοποιεί ο αναβάτης για να κατευθύνει τον αετό) και τις αρτάνες (σχοινιά) που ενώνουν τη μάτσα με το πανί. Τα σχοινιά αυτά συνήθως έχουν μήκος 22-25 μέτρα. Ο αναβάτης, με τη βοήθεια του αετού σερφάρει στο νερό πάνω σε μια σανίδα που έχει 2 τύπους: directional (ένα σανίδι το οποίο είναι για κύματα μιας κατεύθυνσης) ή το twintip (ένα σανίδι το οποίο είναι για ελεύθερη οδήγηση και από τις 2 πλευρές). Οι αθλητές φορούν μία στολή, ειδική για το νερό και επίσης, έναν γάντζο και είναι δεμένοι με ιμάντες που τους τραβάει κατά μήκος της επιφάνειας του νερού. Ο αθλητής εκμεταλλεύεται την έλξη που προκαλεί ο αέρας στο kite για να κινηθεί με ταχύτητα επάνω στο νερό καθώς και για να εκτελέσει εναέριες φιγούρες. Ταυτόχρονα, με την πλεύση επάνω στο νερό, ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το kite για μικρές εναέριες πτήσεις ύψους μερικών μέτρων και διάρκειας μερικών δευτερολέπτων. Όσο αυξάνει η ένταση του αέρα τόσο αυξάνεται το ύψος και η διάρκεια πτήσης συνεπώς και η διασκέδαση του αναβάτη. Ο ελάχιστος αέρας που αρκεί είναι 3-4 μποφόρ και υπάρχουν οι κατάλληλοι αετοί (όσον αφορά το μέγεθος) για τα μποφόρ του αέρα αντίστοιχα.

Ασφάλεια

Προκειμένου οι αθλητές να μπορούν ελεύθερα να διασχίσουν τα νερά, χωρίς το φόβο ατυχήματος με κάποιον κολυμβητή, υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι. Για την εγκατάσταση απαιτείται παραλία μήκους τουλάχιστον 600 μέτρων, στην οποία να μην υπάρχουν ξαπλώστρες. Ένας αθλητής μπορεί να «πετάξει» πάνω στα κύματα με τον αετό του μόνο εφόσον μεσολαβεί απόσταση 50 μέτρων από λουόμενο, σκάφος ή άλλο kitesurf. Αυτή τη στιγμή τέτοιο συγκεκριμένοι χώροι υπάρχουν σε έξι νησιά: σε Πάρο και Νάξο στις Κυκλάδες, στη Λήμνο στο βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο στα Δωδεκάνησα, στη Λευκάδα στο Ιόνιο και στην Εύβοια. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες κατάλληλες περιοχές, όπως η Λούτσα, ο Ωροπός ή το Λευκαντί.

Ωφέληk3

Το kitesurfing δεν είναι μόνο ένα extreme sport, αλλά και μία από τις καλύτερες ασκήσεις για το σώμα και το μυαλό μας. Αρχικά, συνδυάζει την αεροβική γυμναστική με ασκήσεις αντίστασης. Επίσης, είναι τέλειο άθλημα για ψυχική εκτόνωση και μείωση του καθημερινού στρες, αλλά και αναζωογονεί και ενεργοποιεί το μυαλό συνδυάζοντας τη δράση του αέρα με τη ταχύτητα πλοήγησης στο νερό. Ακόμα, ενδυναμώνει, ειδικά την άνω περιοχή του σώματος, τα χέρια και την κοιλιά και βελτιώνει την ισορροπία. Επιπρόσθετα, αυξάνει τα αντανακλαστικά και την ικανότητα άμεσης αντίδρασης, αλλά προσφέρει και πολλή ευχαρίστηση αφού βοηθάει στην βίωση νέων έντονων αισθήσεων, όπως την αίσθηση της πτήσης. Τέλος, αναπτύσσει φυσικά το σεβασμό για την θάλασσα, τα ζώα και τη φύση γενικότερα και δημιουργεί νέες φιλίες μεταξύ άλλων αθλητών.

Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με το άθλημα, οφείλει να γνωρίζει ότι μπορεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (ένας μήνας) να μάθει να κάνει kitesurf και μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση κοστίζει περίπου 250- 350 ευρώ. Το άθλημα από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο. Είναι όσο επικίνδυνο μπορεί να θεωρηθεί ένα αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο σαν αντικείμενο χρήσης είναι απόλυτα ακίνδυνο. Ο οδηγός του μπορεί να το κάνει επικίνδυνο. Αντίστοιχα και ένας αρχάριος αναβάτης αρχικά μόνο φθορές στον εξοπλισμό μπορεί να προκαλέσει. Όσο το επίπεδο και ταυτόχρονα η αυτοπεποίθηση μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνει και το ρίσκο, που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα μικροτραυματισμό όπως σε κάθε άθλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός δάσκαλος και μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Έτσι, ο καθένας μπορεί να απολαύσει την τέχνη και την εμπειρία του αθλήματος, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλου.

Το kitesurf είναι, συνεπώς, μία μοναδική εμπειρία ή ενεργή δραστηριότητα που μπορεί να απολαύσει κάποιος στις διακοπές του ή στον ελεύθερό του χρόνο. Χρειάζεται, λοιπόν, αέρα και καλή διάθεση!

ΠΗΓΕΣ
http://swimtraining.gr/%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-kitesurf
http://istioploikoskosmos.gr/%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-kiteboarding/
http://www.lifeon.gr/el/drastiriotites/swmatikes/neroy/kitesurfing-p1.html
http://kalamatain.gr/new/kitesurf-extreme-sport-kalamata/
http://www.milosbeach.gr/pdf/kiteseminar.pdf
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=405023

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s