Γράφει η Ιωάννα Καρποδίνη
Σε εξόρμηση που πραγματοποίησε το Σχολείο μας την προηγούμενη Πέμπτη στις 28/2/2019, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την ιστορία του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού που ίδρυσε η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου αφιερώνοντας αν όχι όλο αρκετό μέρος της ζωής της .
Το μουσείο βρήκε στέγη στο Κτήριο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού «Ανδρέας Παπανδρέου»και με πρωτοβουλία της ίδιας της Φιλιώς Χαϊδεμένου η απλή έκθεση κειμηλίων πήρε την μορφή Μουσείου, με την βοήθεια του Υπουργού Πολιτισμού και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό στις 2 Απριλίου 2007.
Το Μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία όπως λάβαρα,στολές, λευκά είδη,βιβλία,έγγραφα,χρηστικά αντικείμενα, τα οποία δώρισαν Μικρασιάτες τόσο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας όσο και από άλλα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.
Η συλλογή των κειμηλίων άρχισε το 1991 με την φροντίδα της Φιλιώς Χαϊδεμένου . Είναι δε άξιο θαυμασμού , ότι η ίδια η Φιλιώ Χαϊδεμένου,ταξίδεψε σε πολύ μεγάλη ηλικία (90 ετών) στα Βουρλά της Μικράς Ασίας , για να φέρει χώμα και σκόνη από τη γενέτειρά της ,έτσι ώστε να τα εκθέσει στο Μουσείο.
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη, η οποία μας βοήθησε να καταλάβουμε την αξία της Μικρασιατικής Ιστορίας , τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Φιλιώ Χαϊδεμένου για να συλλέξει το πολύτιμο υλικό της και να στήσει από το μηδέν αυτό το ιστορικό Μουσείο. Προσωπικά εμένα με συγκίνησε πολύ που πήγα και επισκέφτηκα ένα τέτοιο Μουσείο και έμαθα γεγονότα της Μικρασιατικής Ιστορίας που δεν γνώριζα.