«ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ»

xa3Για τους μαθητές το να παραδεχτούν ότι κάνουν χρήση χαπιών αποτελεί ταμπού, π.χ. είτε γιατί θέλουν να δείχνουν κουλ στους συμμαθητές τους είτε γιατί θεωρούν ότι η επιτυχία τους ήρθε χωρίς βοηθήματα.

• Τι χάπια παίρνουν οι μαθητές;
Εκτός από τις βιταμίνες και τα φυτικά σκευάσματα που θα σου προτείνει μέχρι και η μαμά σου μπας και καταφέρεις να απομνημονεύσεις επιτέλους την ιστορία κατεύθυνσης, υπάρχουν κάποια χάπια ευφυΐας, τα γνωστά ως «smart drugs», που υπόσχονται να ενισχύσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή σου. Τα πιο γνωστά είναι η αμφεταμίνη και η μοδαφινίλη.

• Πού βρίσκουν χάπια οι μαθητές;
Όταν πρόκειται για βιταμίνες ή φυτικά σκευάσματα, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς προμηθεύουν τα παιδιά τους με «τονωτικά» από τα φαρμακεία. Οι μαθητές, όμως που κάνουν χρήση διεγερτικών ή αγχολυτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή συνήθως είτε τα βρίσκουν παράνομα είτε στο διαδίκτυο.

xa1

• Ήδη από το 2002, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, 7 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τέτοια φάρμακα, εκ των οποίων το 1,6 εκατομμύριο ήταν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!
• Άλλη έρευνα εκτίμησε ότι σχεδόν το 7% των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους φάρμακα και ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια αυτό το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 25%. Φυσικά, αυτή η τάση αναμένεται να ενισχυθεί.
• Τα τελευταία 4 χρόνια, οι πωλήσεις αυτών των φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 300%.

«Η κόκα των μικρών», «το μπότοξ εγκεφάλου», «το χάπι του απουσιολόγου», όλα τα χαϊδευτικά που συνοδεύουν το Ritalin, το χάπι του ακαδημαϊκού ντόπινγκ, δεν κάνουν την υπόθεση λιγότερο σοβαρή.

xaΌπως είχε πει στο VICE η Ilina Singh, Διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών, Υγείας και Ιατρικής του Kings College, στο Λονδίνο σε σχέση με τις παρενέργειες αυτών των χαπιών: «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βλάψουν τον χρήστη, δεν γνωρίζουμε όμως τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους και φυσικά στον καθένα μας μπορεί να επιδράσουν διαφορετικά. Όλα τα φάρμακα έτσι κι αλλιώς έχουν κάποιο τοξικολογικό ιστορικό. Οι παρενέργειές τους όμως, μπορεί να μην είναι πάντα ψυχιατρικές, ούτε και να συνδέονται απαραίτητα με τον μηχανισμό της νόησης».

ΠΗΓΕΣ:
1. http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=474106
2. http://www.vice.com/gr/read/mathites-pernoun-xapia-gia-panellinies
3. http://www.vita.gr/ygeia/article/10216/smart-drugs-thayma-h-apeilh/

ΣΥΛΙΑ ΣΑΠΑΛΙΔΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s