Μαύρες Τρύπες

Γράφει η Μαρία Γουμενάκη

Θεωρητικά όλοι ξέρουμε περίπου τι είναι οι πλανήτες, τα αστέρια, το διάστημα γενικότερα. Ίσως οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τον όρο «μαύρη τρύπα», χωρίς όμως να κατανοούμε τι είναι ακριβώς. Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη ουράνια «αντικείμενα». Η παρουσία τους ωστόσο στο σύμπαν επιβεβαιώνεται από αστρονομικές παρατηρήσεις και η θεωρητική ύπαρξή τους αποδεικνύεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.αρχείο λήψης (5)
Το ότι δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε πλήρως οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μια μαύρη τρύπα είναι ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποδηλώνει το όνομά της. Στην πραγματικότητα έχει υλική υπόσταση και θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με σφαίρα παρά με τρύπα όπως την έχουμε στο μυαλό μας.
Ο όρος «τρύπα» χρησιμοποιείται μεταφορικά και όχι με την κυριολεκτική έννοια της λέξης δηλαδή της απουσίας ύλης από μια επιφάνεια, αλλά για να υποδηλώσει πως οτιδήποτε εισέλθει σε αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει.

Στην ουσία μια μαύρη τρύπα καταπίνει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της!

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαρυτικό της πεδίο είναι τόσο ισχυρό που δεν αφήνει τίποτε να διαφύγει από το εσωτερικό της, καθώς η ταχύτητα που θα χρειαζόταν για να συμβεί αυτό θα ξεπερνούσε την ταχύτητα του φωτός! Επομένως ούτε το ίδιο το φως δεν μπορεί να «ξεφύγει». Κάπως έτσι λοιπόν προκύπτει και ο όρος «μαύρη».αρχείο λήψης (6)
Στη πράξη μία μαύρη τρύπα είναι εκείνη η περιοχή του διαστήματος, όπου βρισκόταν κάποτε ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου. Ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά κι από δυόμιση ηλιακές μάζες. Στο τελικό στάδιο της εξέλιξής του, το άστρο αυτό έχασε την «πάλη ενάντια στη βαρύτητα» με αποτέλεσμα να χάσει τη συνοχή του. Με αυτό τον τρόπο τα υλικά του κατέρρευσαν και συμπιέστηκαν υπό τη δύναμη της ίδιας της βαρύτητάς του. Πρόκειται επομένως για ουράνια σώματα τα οποία ακούν τεράστια βαρυτική έλξη σε ό,τι βρεθεί γύρω τους.

Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη μας ολάκερη στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε μία «μαύρη τρύπα»!

♦Σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό μιας γιγάντιας Μαύρης Τρύπας. Πρόκειται για την δεύτερη σε μέγεθος μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε στον Γαλαξία μας με διάμετρο 150 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Φαίνεται να έχει μέγεθος 1,4 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων με υλικά 100.000 φορές περισσότερα από τα υλικά του Ήλιου. Βρίσκεται στο εσωτερικό ενός τεράστιου νέφους σε απόσταση 200 μόνο ετών φωτός από το κέντρο του Γαλαξία μας.
Η νέα αυτή μικρομεσαία Μαύρη Τρύπα θεωρείται ότι ήταν ο πυρήνας ενός νάνου γαλαξία ο οποίος ενσωματώθηκε στον μεγαλύτερο δικό μας Γαλαξία πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια.

αρχείο λήψης (7)Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο μυστήρια ουράνια «σώματα» και συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να τις κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει άλλωστε τρόπος ούτε να καταλάβουμε ούτε να εξηγήσουμε τη φυσική κατάσταση της ύλης κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, που χαρακτηρίζουν ένα σημείο “μοναδικότητας” για τη φυσική επιστήμη. Ένα σημείο, δηλαδή, όπου οι νόμοι της φυσικής παύουν να ισχύουν.

ΠΗΓΕΣ

http://www.alfavita.gr/arthron/epistimi/o-dsimopoylos-exigei-ti-einai-oi-mayres-trypes
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=167
http://coolweb.gr/mavri-trypa-ti-einai-pos-dimiourgeitai/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s